Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ambltcom/public_html/libraries/cms/application/cms.php on line 470
FOTOGRAFIA I TURISME A LES BALEARS. JOSEP PLANAS I MONTANYÀ. - REVISTA DE ARTE CONTEMPORÁNEO AMBLART.com

AMBLART

desde 2005 ayudando en la promoción del Arte Contemporáneo


Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/ambltcom/public_html/templates/revista_de_arte_contemporaneo_amblart_1/functions.php on line 194

FOTOGRAFIA I TURISME A LES BALEARS. JOSEP PLANAS I MONTANYÀ.

Casal Solleric. Planta Noble
Passeig del Born, 27. Palma de Mallorca

1 de desembre de 2005 / 15 de gener de 2006

TÍTOL: FOTOGRAFIA I TURISME A LES BALEARS. JOSEP PLANAS I MONTANYÀ.
LLOC: Casal Solleric. Planta noble
INAUGURACIÓ: Divendres, 1 de desembre de 2005, a les 20:00
DATES: 1 de desembre de 2005 / 15 de gener de 2006
HORARI: De dimarts a dissabte, de 10:00 a 14:00 i de 17:00 a 21:00; Diumenges i festius, de 10:00 a 13:30
COMISSÀRIA: Maria-Josep Mulet / Miquel Seguí Aznar
INSTITUCIONS: Ajuntament de Palma, Govern de les Illes Balears, Fundació “SA NOSTRA”

 

L’exposició “FOTOGRAFIA I TURISME A LES BALEARS. JOSEP PLANAS I MONTANYÀ” reuneix la tasca professional i creativa d’aquest fotògraf des dels seus inicis a Palma, l’octubre de 1947, fins avui, amb especial incidència en la producció de les dècades de 1950 i 1960.

Es tracta de donar a conèixer la seva activitat fotogràfica més enllà dels seus treballs exclusivament comercials (vinculats a la seva empresa Casa Planas) per assenyalar-ne els vessants en els àmbits del fotoperiodisme i de la fotografia d’autor, una producció, aquesta, pràcticament inèdita.

Josep Planas i Montanyà (Cardona, Catalunya, 1924), amb una obra de caire principalment documental, expressa i interpreta el curs històric dels darrers 60 anys a Mallorca i, en menor mesura, a Menorca i a les Pitiüses; principalment, la Mallorca de l’autarquia i la Mallorca del desenvolupament econòmic, la del turisme de masses, en el context del règim autoritari del general Franco.

L’exposició permet, per una banda, contemplar el procés de balearització de l’illa a través de les fotografies aèries registrades amb un helicòpter de l’empresa, que va ser adquirit per abastar millor la demanda turística directa i derivada (postals, fullets per a hotels i empreses vinculades, murals decoratius, etc.) i, per l’altra, contribuir al coneixement d’un fotògraf lligat als corrents internacionals de la fotografia de postguerra, caracteritzat pel registre de la vida quotidiana, amb un to amable i senzill, sense intencionalitat crítica envers la situació política i social.

L’exposició es presenta acompanyada d’una projecció cinematogràfica que resumeix la seva trajectòria fotogràfica i filmogràfica, realitzada per Agustí Torres, i d’una publicació, a càrrec dels mateixos comissaris –Maria-Josep Mulet i Miquel Seguí Aznar–, autors de l’estudi, que analitza i contextualitza la seva activitat. El llibre està editat per Lunwerg Editors i reuneix textos de Baltasar Porcel, Eugènia Planas, David Punyet Miró i el mateix Josep Planas i Montanyà.