AMBLART

desde 2005 ayudando en la promoción del Arte Contemporáneo

Get Adobe Flash player
Búsqueda personalizada

RICHARD KALVAR. Retrospectiva. Casal Solleric. Palma de Mallorca

RICHARD KALVAR. Retrospectiva. Casal Solleric. Palma de MallorcaRICHARD KALVAR. Retrospectiva
Data: 19 juny – 28 setembre 2008
Lloc: Casal Solleric / Planta Noble
Institucions: Ajuntament de Palma / Caja Mediterráneo CAM / Magnum Photos

 

El Casal Solleric exhibeix, a partir del pròxim 19 de juny, la primera exposició individual a Espanya del fotògraf Richard Kalvar, una retrospectiva que va ser mostrada per primera vegada a la Maison Européenne de la Photographie, al 2007, i que reuneix vuitanta-nou instantànies realitzades a Europa, Àsia i Amèrica. L'exposició, amb el patrocini de Caja Mediterráneo, romandrà a la Planta Noble del Casal Solleric fins al 7 de setembre i ha estat organitzada per l’Ajuntament de Palma en col·laboració amb Magnum Photos. Nascut a Nova York el 1944, després dels seus estudis de filologia anglesa i literatura americana a la Universitat de Cornell –entre el 1961 i el 1965– va treballar a Nova York com a ajudant del fotògraf de moda Jérôme Ducrot. Va ser després d’un llarg viatge amb una càmera per Europa el 1966 quan decidí convertir-se en fotògraf. Després de dos anys més a Nova York, es va establir a París, on es va unir a l’Agència Vu de fotos, abans d’ajudar a fundar l’Agència Viva el 1972. El 1975 es va convertir en membre associat de Magnum Photos, i dos anys després membre de ple dret. Posteriorment arribaria a ser vicepresident i president de l’esmentada agència.


RICHARD KALVAR. Retrospectiva. Casal Solleric. Palma de MallorcaEn 1980 mostrà el seu treball en solitari a la Galeria Agathe Gaillard, a París. Des de llavors ha realitzat importants exposicions individuals i ha participat a nombroses mostres col·lectives. Ha publicat Portrait de Conflans-Sainte Honorine (1993) i ha realitzat exposicions i edicions de la seva obra en tot el món, especialment a França, Itàlia, Anglaterra, Japó i els Estats Units. Per Alessandra Mauro, experta autoritzada en l'obra del fotògraf nord-americà, el treball de Richard Kalvar s'ha assimilat amb freqüència a la street photography, però aclareix que per el propi autor aquesta definició és massa estreta i restrictiva. “Kalvar –puntualitza Alessandra Mauro– no fotografia solament en el carrer sinó que, de fet, qualsevol ambient li resulta adequat”. I afegix que més enllà dels tòpics possibles “és precisament en el deixant de la tradició americana dels fotògrafs de carrer on hem de fixar-nos per a comprendre les seves fotografies i la seva capacitat per a captar moments de realitat plens de vida”.
El propi Kalvar, parlant de les seves imatges personals, els col·loca a totes la doble etiqueta de sense posi i d'en les quals no succeïx res de particular. “Això és el que m'agrada fer”, afirma Kalvar, “jugar amb la realitat quotidiana, utilitzant a actors que no posen i que romanen aliens al drama en el qual els he situat”.

Aquesta realitat quotidiana, aquesta fotografia a peu de carrer, és la que Alessandra Mauro situa fora de l'espai tancat de l'estudi fotogràfic en l'obra de Kalvar. “Les trobades, els carrers buits, o plenes fins a l'inversemblant, els aparadors, els gestos dels transeünts: una simfonia fruit de l'atzar i de la necessitat. A la street photography i als seus autors els devem el retrat, fresc com una improvisació de jazz, autèntic com una pedra preciosa bruta, senzill com només poden serlo les grans obres mestres, de la nostra vida urbana”.

Només es pot fotografiar l'aparença de la realitat, ens adverteix Kalvar, però hem d'aprendre a controlar la distància d'observació per a poder capturar, enmig d'aquesta aparença, un detall revelador, un brusc moviment ple de significat. “M'interessa la veritat, però no la ‘veritat’ de les persones que fotografio, sigui la qual sigui. Estic més interessat en la naturalesa de la veritat, i en la relació entre les aparences i la realitat”.

La col·lecció de fotografies que s'exhibeixen al Casal Solleric –de forta homogeneïtat estètica i temàtica– està, sens dubte, plena de significat. Les seves imatges solen jugar en una discrepància entre la banalitat d'una situació real i una sensació d'estranyesa que sorgeix a partir d'una elecció del moment i l'enquadrament. El resultat és un estat de tensió entre els dos nivells d'interpretació. Atenuat tot això per un toc d'humor. Kalvar en estat pur.

Richard Kalvar

1944 Neix a Nova York.
1961-65 Facultat de Lletres, Universitat de Cornell.
1965-66 Treballa a Nova York com ajudant de Jérôme Ducrot, fotògraf de moda francès que li ensenya la fotografia en general i els llibres d’HCB i de Robert Frank en particular. Considera que la fotografia de moda no correspon a les seves expectatives.
1966-1967 Viatja en autoestop durant 10 mesos per l’oest d’Europa i pel Marroc. Contreu la febre fotogràfica.
1967 Treballa en el laboratori Modernage a Nova York per estudiar les tècniques de revelat i còpies.
1967-68 Bachelor of Arts, Universitat de Cornell.
1968 Primera exposició de fotografies a Cornell.
1968-70 Desenvolupa un treball personal i comercial a Nova York.
1970 Exposició a la Galeria Image, a Nova York. Li ofereixen una projecció de fotografies i un paper en una obra de teatre francesa titulada Oh, Amèrica!: la seva primera i darrera incursió a l’escenari. Decideix romandre una temporada a París.
1971 Treballa a l’agència Vu, dirigida per Pedro de Fenoÿl.
1972 Creació de l’agència Viva de la qual és cofundador.
1972-75 Desenvolupa un treball personal i professional a Europa. Portafolis en diverses revistes (Zoom, Photo, Creative Camera, American Photographer, etc.)
1975 S’incorpora a l’agència Magnum Photos com membre associat.
1975-77 Treballa a Nova York.
1977 Passa a ser membre de ple dret de l’agència Magnum.
1978 Torna a París. Comença a treballar a Roma de forma intermitent fins l’any 1984.
1979 Capítol a Album Photographique 1, publicat pel Centre Pompidou.
1980 Exposició a la Galeria Agathe Gaillard a París.
1981 Exposició, “Political Photography”, P.S.1 (Queens, Nova York), amb Gilles Peress.
1984 Estada de cinc mesos al Japó.
1984-88 Vicepresident de l’agència Magnum, responsable d’Europa.
1987 Capítol a L’Usine, publicat per Colgate-Palmolive.
1992 Rep un encàrrec de fotografies sobre la ciutat de Conflans-Ste. Honorine.
1993 Publicació de Portrait de Conflans-Ste. Honorine (Ed. Calmann-Lévy).
1985-2004 Desenvolupa un treball personal i professional sobretot a Europa, amb residència a París. Publicació en diverses revistes (recentment: Photographers Internacional, desembre de l’any 2002; Aperture, primavera de l’any 2004), llibres i exposicions Magnum (In Our Time, Magnum, etc.) durant sis anys.
1993-95 President de l’agència Magnum.
2000-02 Vicepresident de l’agència Magnum, encarregat d’Europa.
2007 Gran exposició retrospectiva a la Maison Européenne de la Photographie a París. Publicació del seu llibre Earthlings a París (Ed. Flammarion) i a Nova York (Ed. Rizzoli). Exposició a la Galeria Leica, Nova York. Portafolis a The Paris Review (EUA), Ag Magazine (GB).
2008 Retrospectiva al Casal Solleric, Palma.

Revista Saber de Ciencias

Zapatosmania.com La Revista de Zapatos y Calzado