Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ambltcom/public_html/libraries/cms/application/cms.php on line 470
Can Gelabert. Binissalem. Mallorca. España - REVISTA DE ARTE CONTEMPORÁNEO AMBLART.com

AMBLART

desde 2005 ayudando en la promoción del Arte Contemporáneo


Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/ambltcom/public_html/templates/revista_de_arte_contemporaneo_amblart_1/functions.php on line 194

Can Gelabert. Binissalem. Mallorca. España

Por Pau Waelder

Can Gelabert
Binissalem

En abril de 2000, el centre cultural Can Gelabert va acollir la seva primera mostra, i avui, cinc anys més tard, pot presumir d’un intens programa d’exposicions i activitats culturals que ha portat a acollir a les seves sales l’obra d’un total de 60 artistes. Amb motiu d’aquest cinquè aniversari, s’ha publicat un catàleg que vol ser una mostra de la fructifera trajectòria del centre, i s’ha organitzat una exposició col·lectiva de l’obra recent dels 60 creadors plàstics que han visitat Can Gelabert.

La història del centre està estretament lligada a la seva gestió. Després del primer any de vida de Can Gelabert, el regidor de cultura Jaume Pons va obrir a concurs la gestió del centre, que va obtenir l’empresa Tres Serveis Culturals. En els quatre anys següents, i mitjançant la tasca d’aquests gestors professionals en coordinació amb la regiduria de Cultura de l’Ajuntament de Binissalem, el centre ha portat a terme un calendari d’activitats ric en propostes per a tots els públics, en el qual als cursos, tallers i actes socials s’han afegit les arts plàstiques i els projectes més avantguardistes.

Tina Codina, membre de Tres Serveis Culturals, em comentà l’experiència que ella i els seus companys han tingut en aquests anys a Can Gelabert.

Pau Waelder: com a casal de cultura de Binissalem, Can Gelabert ha de tenir una contínua relació amb la gent del municipi. Quina ha estat la resposta dels veins a les propostes que s’han presentat al llarg d’aquests anys?

Tina Codina: ha estat realment molt bona. Podem dir que tenim un public molt assidu, que ha estat molt receptiu a tot el que s’ha fet aqui, tenint en compte que de vegades es tractava de gent gran i algunes de les exposicions d’arts plàstiques, projeccions o performances podien ser potser massa avantguardistes per ells. Sovint ens hem sorprès de la bona acollida que han tingut les activitats, i cal destacar que no només s’han fet exposicions d’arts plàstiques, sinò també cursos, tallers i conferències de caire molt diferent, com ara unes jornades d’agricultura ecològica, o bé les activitats de l’Escola de Música, que també es troba en aquest edifici. Per la nostra part, sempre hem cercat d’establir vincles amb la comunitat local per tal de tenir una relació més propera amb la gent del poble. Recordo, per exemple, un cop en que varem portar a Can Gelabert un projecte d’un col·lectiu d’artistes que sota el nom Telemadre simulava ser una empresa que oferia a particulars els serveis d’una “mare” que anava a cuinar a casa del client, etc. Per tal de fer aquesta acció varem contactar amb una dona de Binissalem, que va participar en la elaboració d’un video i en la performance del dia de la inauguració. Aquesta fou una experiència molt bona, en la que varem poder comptar amb el plé suport dels veins.

PW: el llistat de les exposicions que s’han dut a terme a Can Gelabert inclou artistes de trajectòria i estil ben diferents. Cóm s’ha fet la selecció de les mostres i quina ha estat la seva difusió?

TC: a Can Gelabert sempre hem treballat en coordinació amb els responsables municipals. Durant aquests anys hem rebut constantment propostes expositives dels artistes, i se n’ha fet una tria consensuada amb la regiduria de Cultura. El resultat ha estat naturalment d’una gran varietat, però també d’un gran riquesa. Hi trobem artistes amb una llarga carrera així com joves valors, art modern i contemporani en tota mena de suports, ja sigui pintura, escultura, dibuix, fotografia, video... La difusió de les activitats l’hem feta principalment per mailing, tant de correu postal com correu electrònic, i hem tingut una bona repercusió en els mitjans. Comptem amb recursos limitats, però això no ha estat obstacle per que les exposicions hagin estat molt visitades. De les activitats que em dut a terme aquí una de les que més esforç ens van suposar, però que alhora ens ha satisfet més ha estat Panem et Circenses, que varem organitzar amb el col·lectiu Lacasadelcactus. Durant una setmana, Can Gelabert va bullir amb tot tipus de propostes, exposicions, projeccions, debats, accions, concerts, trobades... va ser molt intens, una gran experiència, i va ser un gran èxit de participació.

PW: Quins projectes hi han en el futur pròxim de Can Gelabert?

TC: ens interessa obrir el centre a noves propostes, col·laborar amb altres comissaris i altres centres per tal d’incorporar altres visions, i també portar exposicions que hem fet a Can Gelabert a fora, a altres centres. Crec que és important establir aquest model obert i col·laboratiu per tal de continuar amb les tasques del centre, i contribuïr a enriquir la vida cultural de Binissalem.

Zapatosmania.com La Revista de Zapatos y Calzado

Revista Saber de Ciencias

Art Atelier Gallery